Jdi na obsah Jdi na menu
 

TAŽNÍ PTÁCI

3. 5. 2006

Tažní ptáci

    Když přichází podzim, tažní ptáci  odlétají přečkat zimu na jih do teplejších krajin. Čeká je daleká cesta, třeba i přes moře. V jižních krajích je teplo a dostatek potravy. U nás by se tito ptáci v zimě neuživili. 

   Mezi tažné ptáky patří např: vlaštovka, jiřička, husa velká, čáp, špaček, skřivan a kukačka.

     Obrazek                                                  Vlaštovka

Na jarní přílet vlaštovek se těšíme, protože vlaštovky  považujeme za symbol jara.Vlaštovka je často zaměňována s jiřičkou. Vlaštovka má načervenalé hrdlo a hlouběji vykrojený ocas. Vlaštovky jsou zvyklé na přítomnost člověka. Hnízda si staví uvnitř budov.

                                      

          Jiřička

ObrazekMnoho lidí si jiřičku plete s vlaštovkou.    Jiřička má bílou skvrnku nad ocasem. Svá hnízda si staví vně budov.Vlaštovky létají nízko nad zemí. Jiřičky loví tak vysoko, že je sotva můžeme rozlišit. Na podzim před odletem do teplých krajin můžeme vidět jiřičky a vlaštovky posedávat na drátech elektrického vedení.

     

                                    Husa velká

Obrazek

Husy žijí v příkladném trvalém manželském svazku. V době, kdy husa sedí na vejcích, houser nepřetržitě hlídkuje na hladině, aby včas upozornil  na případné nebezpečí. V době výchovy housat se rodina přemisťuje známým husím pochodem. Vpředu husa, za ní v řádce jedno house za druhým a konvoj uzavírá houser.

                                           

                                            Čáp

Obrazek

Čápi si staví hnízda na střechách a komínech domů. V srpnu odlétají do jižní Afriky, kde je teplé podnebí. Tam na březích velkých jezer nacházejí pochoutky, které mají nejraději - žáby, vodní hady, malé ryby a vodní hmyz.

Obrazek

       

         Skřivan

Zpěv skřivánka patří nerozlučně k obrazu naší krajiny. Skřivan byl dříve znám každému, kdo pracoval na poli. Bohužel skřivanů neustále ubývá. Skřivani zpívají zjara ihned po příletu. Známé je úsloví o skřivanu, který si musí na Hromnice vrznout i kdyby měl zmrznout.

     

    Obrazek

Kukačka                                  

Kukačka si nestaví hnízdo a svá vajíčka klade do hnízd cizích. Ale je užitečná, protože se živí velkými chlupatými housenkami, které okusují listy a kůru stromů.

 

Obrazek

 

             Špaček

Mnoho lidí rádo vyvěšuje pro špačky budky a špačkové je rádi osídlují. Špaček si často pochutnává na třešních a hejna špačků umí nadělat velké škody na vinicích, když dozrávají hrozny.

Zde si můžete stáhnout prezentaci - Naši ptáci